Wednesday, February 23, 2011

WARNA KELAHIRAN FAMILY MUMMY

hari ini  mood mummy nak tau pasal colour ..dok godek-godek ternampak la plak tentang warna kelahiran..bukan nak caya tapi saje suka-suka jer..hmmm u all klu nak tau tarikh dari u all bole seach kat sni


1 Februari hingga 10hb Mac - Aqua (Biru kehijauan)
MUMMY?

Mak oi! Angin satu badan kamu ini rupanya. Senang sangat mood kamu berubah secara tiba-tiba hingga kadangkala buat orang lain tak paham dgn perangai kamu. Mungkin sebab itu juga membuatkan kamu kadangkala lebih suka menyendiri melayan perasaan tapi kamu suka melancong untuk meluaskan pengalaman. Kamu juga seorang yang jujur dan mudah percaya kepada orang lain. Dari segi percintaan, kamu sukar menemui cinta sejati dan sikap terlalu mudah percaya pada orang lain membuatkan kamu sering tertipu serta gagal dalam bercinta...! Oleh itu, percaya boleh, tapi jangan membuta tuli, kelak termakan diri!"

*seorang yang jujur dan mudah percaya kepada orang lain*


 
24 Oktober hingga 11hb November - Putih
ARISSYA?

Kamu punya matlamat yang jelas dalam hidup dan berusaha keras untuk mendapatkannya. Orang lain juga sering memberikan penghargaan tinggi terhadap kamu memandangkan kamu agak berkebolehan dalam pelajaran/kerjaya. Walau bagaimanapun, kamu ini kuat cemburu orangnya dan kadangkala sukar nak bekerjasama dengan orang lain. Perhubungan cinta kamu juga sering tegang dek kerana sikap cemburu kamu terhadap si dia. Cemburu itu memang tanda sayang tapi kalau dah melampau tu, cemburu buta namanya!
 
22 hingga 31hb Mac - Ungu

HUBBY?
Amboi! Kamu ini jejaka misteri rupanya. Tak ramai orang yang dapat mendekati diri kamu kecuali orang yang benar-benar kamu percayai. Walaupun begitu, kamu tak pernah pentingkan diri sendiri dan agak mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yang baru bagi kamu. Mood memainkan peranan penting mempengaruhi kehidupan kamu seharian. Jika kamu rasa gembira, sudah tentunya hari itu menjadi hari yang paling ceria bagi diri kamu dan begitu juga sebaliknya. Dalam menjalinkan percintaan, kamu lebih cenderung untuk memilih mereka yang punya kedudukan dan agak stabil kewangan mereka.

Monday, February 21, 2011

JOM SHOP IN CHANTEKLAH !!!

uall ingt lagi tak mummy kata nk buka shop online hijab/shwal kat uall...so skg ni impian da tercapai.. jom kita cuci mata sikit melayan shop online ker chanteklah.blogspot.com .....pelbagai tudung yang kami peragaan kan...mummy buat bisnes ni bersama dengan sepupu mummy kak eja.. jom jom jom shop k!!!!!!


Thursday, February 17, 2011

DIVA OH DIVA

Hmmm....... klu dah mummy hot per tah lagi anak ..arissya nak pegang takta diva???? ohhh noOO..ni ragam si kecil mummy..masa tu baru balik ambik stok tudung..yang si kecik ni tak sudah-sudah tunjuk beg plastik nak tgk..bile da nampak tudung nak pkai plak..yang mummy geli hatinya..da dipakaikan inner oleh nany dia bole plak ambik HP mummy and "chessss"..aduhai rosak-rosak...budak umur 1 tahun 3 bulan u all bole percaya??? mmg macam diva......

posing tak bole bla..mcm di ajar-ajar plak..


ni posing mahal..DIVA

kan mummy kata dia ambik sendiri.."chessssss"

ni pun sama...

JUNIOR ARISSYA

ok ni bab arissya pulak..klu u all nak tau sepupu mummy ramai lelaki..so nak dapat anak perempuan ni alahai..nyaris-nyaris jer..bole di kira..so ni mummy nak tnjuk skit junior arissya yang badannya semangat macam arissya , tangannya, keningnya, dahinya..dah kata sepupu kan...lebih kurang sama jer..yang penting dorang ni cute and tantekkkk ok!

p/s:mummy suka baby yang cute n badan yang sedap-sedap ni..nmpak tomeyyy jer tau..hihihihihihi  boley?





ni masa ambik pic ni..masa maulidulrasullah...

Wednesday, February 16, 2011

HADIAH HARI KEKASIH...

eh...!maner elok la sambut hari kekasih,....mummy tak sambut pun tapi dady sajer jer nak jadi romantik nak bg kat mummy..aper dia...haaaaaar..."mummy kan suka colour merah"..."mehhh dady nak pasang dlu pastu nanti dady da siap deco mummy baru datang kat luar.." so mummy ni terus la lepak baca majalah kat bilik...hmmm so bile dia panngil..myyyyyy...meh kuar sni.......meh tgk hadiahnya........





ni bunga birthday arituuu!!!!! pasu ku amat la antikk..hihihihihih
so u all rasa romantik kerrr? tapi bila da tgk mummy suka lerrr ..thnks hubbyku syg..gambar zaman couple tu tak tahan..coz mummy nampak cun..hahahhahhaha.....

Friday, February 11, 2011

HIJAB/SHAWL/TUDUNG +INNER

Mummy ingat mummy nak pameran tudung mummy kat blog ni la...mummy insyllah hujung bulan Februari  mummy akan mengeluarkan shawal-shawal bersama-sama inner mcm-mcm colour saiz XL yang bole muncung tanpa nampak bulat di muka yang pelbagai colour ......

Nak tahu kenapa mummy nak keluarkan shawal kat blog..coz kat ofis dan di luar opis mummy menjual shawl...sekarang ni ada orang tanyer.."tinie bila nak letak tudung kat blog..senang nak beli..tnggu u lambat nak hantar " inssyallh mummy akan mulakan pada hujung bulan ni...u all tnggu jer k..mummy sekarang dalam perancang akan mengadakan Bengkel Pemakaian Tudung /Hijab/shawal...insyallah masih dalam progres!!!!!

Banyak nyer perancangan..doakan perancangan mummy ini berjaya yer.....!!!!!!!!




da tak mata tu macam erra fazira..hihihihiii
Keluaran lama sebagai "PREVIEW"
 

Keluaran lama sebagai "PREVIEW"

ini sebagai contoh...COMING SOON....
 

MENURUNKAN BERAT BADAN DENGAN MADU

Jangan disangka madu tidak dapat digunakan untuk berdiet, madu mengandung unsur gula yang sangat besar, kerana unsur gula inilah maka madu menghasilkan stamina untuk menambah kekuatan stamina yang kemudian membuat kita bisa menahan lapar. Hal ini kerana madu dapat men-supply tenaga untuk cergas seharian tanpa kita perlu memenuhi nafsu makan yang mengakibatkan kegemukan.

Dalam satu sendok madu kurang lebih terkandung 65 kalori. Bererti jika kita minum dua sendok madu di pagi hari, sama saja dengan mendapatkan tenaga untuk  bersenam untuk 2 – 3 jam. Jika dibandingkan dengan jumlah gula yang sama, kandungan kalori madu 40% lebih rendah. Walau memberi energi yang besar, madu tidak menambah berat badan. Untuk menurunkan berat badan, Anda dapat meminum madu 3 – 4 sendok makan di pagi hari dan  ditambah satu atau dua sudu makan sekitar jam 10 pagi.

Dengan cara ini Anda tidak akan terasa lapar pada siang hari kerana energi masih cukup. Di malam hari Anda bole minum dua sudu makan sebelum makan malam. Cara lainnya untuk mengurangi berat badan adalah dengan minum segelas air yang direbus bersama madu dan bubuh kayu manis setiap pagi 30 minit sebelum sarapan atau saat perut masih kosong.

Bila dilakukan secara teratur dapat mengurangi berat badan, bahkan bagi orang yang sangat gemuk, minum ramuan ini secara teratur akan mencegah lemak terakumulasi dalam tubuh, walaupun tetap makan makanan kalori tinggi.

Selamat mencuba dan semoga berhasil.

P/S: madu: bukan setakat mengelakkan penyakit seperti asma , demam, selsema malahan seluruh badan memerlukan kan madu...percayalah rasullah s.a.w pun memakan madu setiap pagi supaya menyindari daripada penyakit yang kronik...

mummy mengamalkan madu dari DCL untuk sesi keluarga

MENGATASI DARI KULIT SENSITIF DAN BERMINYAK

Rambut berminyak menyebabkan rambut reput kerana rambut susah diatur dan membuat rambut selalu nampak kusut. Biasanya rambut berminyak sering dijumpai pada jenis rambut yang kering dan masai.

Pada enty kali ini  ada 4 solusi Cepat dan Alami membasmi kulit kepala yang sensitif dan berminyak, its sooo easy, anda bole praktekkan di rumah asalkan ada bahan-bahannya hehe...


1. APPLE CIDER VINEGAR
Apple Cider Vinegar atau Cuka Apel juga bole dibuat untuk mengubati kulit kepala berminyak. kerana Cuka Apel mengandung asam asetat, asam sitrik, asam laktat dan asam maleat yang bole menetralkan inflamasi pada kulit kepala. Biasanya cuka apel digunakan untuk anda yang memiliki kulit kombinasi. Caranya, Bilas rambut dengan cuka apel yang telah dilarutkan dengan air.

2. TEA TREE OIL
Tea Tree Oil sering dianggap ajaib untuk mengatasi masalah kulit berjerawat. Tea Tree Oil berasal dari tumbuhan yang tumbuh di New South Wales, Australia. Beberapa produk perawatan rambut menjadikan minyak ini sebagai salah satu kandungan formulanya. Gunanya agar membantu kulit kepala menjadi lebih segar dan terhindar dari jerawat. Namun jika produk perawatan rambut anda belum mengandung Tea Tree Oil, segera tambahkan beberapa tetes pada shampoo anda.

Cuba: 10587 - Tea Tree Purifying Oil dari Oriflame kat watson ada...


3. HOME MADE SHAMPOO
Cuba Shampoo hasil ramuan sendiri untuk kulit berminyak.

Bahannya adalah:
  • 1 batang aloe vera (lidah buaya)
  •  jeruk lemon segar secukupnya
  • Shampoo biasa untuk rambut normal (Dove pun okey)
Caranya:
Campurkan seluruh bahan tersebut, kemudian gunakan untuk mencuci rambut seperti biasa. urut secara lembut kulit kepala, agar ramuan dapat terserap sempurna oleh kulit kepala. Lalu, biarkan selama 5 minit. Setelah itu bilas rambut hingga bersih. Jangan lupa gunakan conditioner pada bahagian ujung rambut.

4. BAKING SODA
Manfaat baking soda adalah membersihkan minyak berlebih pada rambut. Baking soda juga menjaga pH di kulit kepala, sehingga menghindari rambut dari kelemumur.

Baking soda senang untuk digunakan, kerana kandungannya tidak membuat rambut berminyak. Justeru akan membuat rambut menjadi lembut dan minyak yang berlebih pada rambut akan berkurangan

Berikut beberapa cara menggunakan baking soda yang diterapkan ke rambut, sbb:

a. Menaburi baking soda ke rambut
  • Taburi baking soda ke akar rambut. 
  • Ratakan baking soda dengan sikat bergigi besar. 
  • Pastikan letak merata di seluruh kulit kepala. 
  • Teruslah sikit rambut sampai baking soda keluar dari rambut Anda. 
Cara ini  dijadikan sebagai solusi saat Anda mengalami "bad hair day".

b. Cuci rambut dengan baking soda
  • Campur secangkir baking soda dengan satu liter air, simpan dalam botol kemudian goncangkan campuran baking soda sebelum digunakan.
  • Basahi rambut, dan berikan campuran baking soda ke rambut anda,
  • urut rambut dan biarkan selama 15 minit.
  • Kemudian bilas rambut sampai bersih tanpa menggunakan shampo.
  • Berikan conditioner di ujung-ujung rambut.
so easy...bole buat kat rumah..tips ni mummy ambik dari indonesia..klu u all tgk pun rambut pelakon kat sana kan cantek-cantek..!!!!!!!
tinie-hotmummy

Thursday, February 10, 2011

NANY IM SORY !!!

ok ni perjalanan kami bertiga 'nany, mummy, arissya' kami nak ker damanasara jumpa customer mummy dari DCL dan nak terus ker IKEA cari balang gula nany yang katanya da mula tak cantek dimata...so masa dalam perjalanan mummy tengah drive arissya dengan nany..dorang mula-mula bergurau senda sekali arissya bagi penampar kat nany..."haaa koooo!" menyamuk mak aku! nany cakap kat arissya "mummy nanak kawan arissya" sakit tau...arissya"hooooooooo..ma....ma...(arissya panggil nany maa..ingat kan citer mummy dlu (nany close dgn arissya)...so arissya ni pandai pujuk tau...meh mummy nak tnjuk ragam dia pujuk....
nanak kawan isya......

nanny soooieeeee.......


AKU PUNYA KAMU

Selalu balik rumah mak macam biasa...tangkap arissya ..dia akan peluk mummy...daddy tersenyum jer tgk gelagat kami...pastu arissya ker dady plak..lagi la dia mengedik-gedik....da bermanja-manja dengan anak baru perasaan mak xda kat ruang tamu..tanyer angah "mak maner..." angah ckap "mak..kat belakang rumah dengan seseorang...berborak kot"...mummy pun terus jer la ker dapur...pastu dengar mak berbual dengan sesorang suara lelaki..hmm saper la palk ni yer...so mummy pegi dekat-dekat kat mak....ya alllah...tekejut beruuuk  mummy....
nak tau saper ???my ex boyfriend masa mummy lepasan SPM dlu...gile ker aper ko datang rumah aku ...dah la tu dia tido plak rumah mak aku coz alasan nak tumpang...

kepala otak ni hanya tertanya-tanya camner dia bole tahu rumah aku? kenapa dia tibe-tibe muncul ?kenapa dia datang rumah aku..mak mummy hanya kenal dia melalui gambar jer..tu pun mak mummy da buang gambar kami berdua satu album coz tak nak hubby ternampak nant dia kata apa plak..

so bila hubby datang menjenguk mak dia tanya saper laki-laki tu kat mummy..."entah...kawan angah kot" dia nak tumpang tido" errrrrrr benci betul la...jangan la dia kata pe2 kat hubby aku..mampus ...bukannya yer aper aku paling menyampah la dgn dia..mmg mumy tinggal kan dia coz dia jauh dari mummy...mummy meluat tgk muka kesian dia...makan malam pun duduk semeja...errr BENCI betul laaaa...mata dia menjeling-jeling ke arah aku...dalam hati ni meyampah beribu-ribu menyampah ...tgk muka dia..klu u all nak tau dia ikut mummy sampai la mumy da kahwin ni..dia pernah bgtau kat kawan ..aku tnggu tni janda aku nak masuk meminang..BBODDDOh tak?????

hubby asyik termenung jauh jer..biler tanya xda per-per..aku takut hubby syak lain plak...so ahad dia nak bergerak balik dia bg satu sms kat aku AKU PUNYA KAMU....!!!!

bila aku sedar-sedar rupanya aku bermimpi....hubby bangun ajak sembahyang subuh sekali...ya allh benci nyer mainan tidur macam ni...menyampah punya pasal sampai terbawak-bawak dalam mimmpi...tapi yang di sms and bgtau kawan mummy tu adalah perkara BENAR!!!!!!

TIPS MENYIMPAN BEG TANGAN BERJENAMA DAN KASUT KULIT

Warning!!!  It’s really important for a bags & shoes junkies, jika anda senang berinvestasi dengan memiliki branded bags or shoes dari Louis Vuitton, Prada, Gucci, Channel etc. or even not really expensive branded bag like Guess, Zara or Mango and many others, anda tentunya ingin MENJAGANYA agar tetap baru dan berharga bukan? Namun tahukah anda cara menyimpan dan merawatnye???

  1. Hindari menyimpan dalam beg  plastik, because akan menyerap kelembapan.
  2. Bungkus selalu beg kulit anda dalam beg kain.

  1. Isi beg tangan dengan kertas polos atau tissue untuk menjaga bentuknya agar tidak penyek/rosak.
  2. Pastikan almari beg tangan anda kering dan tidak lembab, tambahkan silica gel / perfume gantung almari untuk menghindari dari panas dan angin-anginkan beg-beg anda sebulan sekali.
  3. Beberapa brand ternama menjual pembersih khusus produknya. Tanyakan pengguna pada sales-nya.
  4. Selain merawat bahan, anda juga perlu memperhatikan retsleting. Kotoran yang terselip pada retsleting juga harus dibersihkan agar retsleting dapat bergerak mulus pada setiap saat menutup dan membuka beg,
  5. kalau anda nak nampak lagi baru anda gunakan minyak kapak coz dia membuatkan beg tangan anda (beg kulit) lagi tahan lama.

SHOEs Fact:

Selalu bersihkan kasut apabila sudah dipakai.
  1. Gunakan berus  kasut atau kain lap yg lembab (jangan mengelapnya dengan kasar)
  2. Jangan cuci atau membersihkan dengan air
  3. Angin-angin-kan hingga kering sebelum di simpan ke dalam kotaknya (jangan menjemur dibawah matahari langsung).
  4. Bila terkena basah, pastikan keringkan dulu sebelum anda menggosok atau mengelapnya, untuk menghindari dari bercalar.
  5. Jangan menggunakan Hairdryer untuk mengeringkan kasut kerana akan merosakankkulit.
  6. Pastikan box / almari kasut anda kering dan tidak lembab, tambahkan silica gel  gantung almari untuk menghindari kasut dari berbau.
  7. Untuk kasut berbahan kulit biasa, letakkan shoes wax untuk melindungi dan melembapkan kulit kasut anda.
  8. Masukan tulang penyangga kasut atau kertas bersih untuk menjaga bentuknya. Atau Gunakan shoe tree , untuk mempertahankan bentuk kasut semasa penyimpanan. Shoe tree yg terbuat dari bahan kayunya juga berguna untuk menyerap lembab dalam kasut.
9. Simpan kasut pada box transparan agar memudahkan kita mencarinya...


ORGANIZING YOUR BAGS  & SHOES STORAGE
An inspiring storage for your precious Bags & Shoes:




And the best bags & shoes closet room goes to....

Mariah Carey's
 
 

TIPS MAKEUP : MUMMY AMALKAN

MAKEUP NATURAL
Makeup natural adalah pilihan tepat untuk bekerja atau menghadiri parti pada waktu siang. Makeup yang ringan dan bebas dari foundation . Caranya:
  1. Bersihkan muka anda dengan perbersih muka (beauty treatment) dari DCL dan bilas dengan air suam/air tapis lagi elok..
  2. Kenakan toner agar wajah terasa segar.
  3. Kenakan Pelembab/krim muka yang mempunyai pelembab. Agar bermakeup wajah tidak dalam keadaan terlalu lembab, jadi wajah tidak mudah berminyak.
  4. Kenakan BB mineral (maybline) dengan warna yang paling mendekati warna kulit, Kandungan BB mineral (maybline) tidak sepekat foundation, sehingga lebih mudah untuk sapu.
  5. sapukan bedak tabur (loose powder) dari elinto/mac better coz mummy mmg buat tak bertompak dan berat pada muka.
  6. Aplikasikan blush on(elintao yang memunyai 5 tone), kibaskan  terlebih dahulu sebelum mengaplikasikannya pada pipi untuk mengontrol tebalnya blush on. Pastikan warna blus on tidak terlalu terang atau pun terlalu pucat.
  7. Sapukan Lip Gloss untuk menambahkan kesan segar.
 Makeup natural

MAKEUP GLAMOR

Bergaya glamor bukannya  harus selalu memakai foundation tebal.
  1. Bersihkan muka anda dengan perbersih muka (beauty treatment) dari DCL dan bilas dengan air suam/air tapis lagi elok..
  2. Kenakan toner agar wajah terasa segar.
  3. Kenakan Pelembab/krim muka yang mempunyai pelembab. Agar bermakeup wajah tidak dalam keadaan terlalu lembab, jadi wajah tidak mudah berminyak. 
  4. Kenakan make up base agar bedak dan blush on menempel lebih sempurna dan tahan lama. Jika memungkinkan, pilih yang mengandung sedikit shimmer agar wajah anda nampak cantik dan  berkilau.
  5. Gunakan concealer untuk menutup noda-noda di wajah, tepuk-tepuk menggunakan jari untuk meratakannya.
  6. Pilih bedak berbentuk pressed powder, bukan loose powder. Pressed powder akan memberi hasil sedikit lebih tebal dari loose powder, dan akan membantu menutup noda wajah lebih baik. Gunakan spons dengan kualitas baik untuk hasil yang halus dan merata.
  7. Aplikasikan blush on, kibaskan kuas terlebih dahulu sebelum mengaplikasikannya pada pipi untuk mengontrol tebalnya blush on. Pastikan warna blus on tidak terlalu menor atau pun terlalu pucat.
  8. Tambahkan illuminizer atau shimmering pearl powder untuk menyempurnakan riasan anda. Kenakan pada semua tulang menonjol di wajah anda (tulang pipi, tulang hidung, dahi dan dagu). Pilih yang warnanya coklat keemasan atau bronze jika ingin tampilan sexy atau pilih yang memiliki warna hijau, ungu, kuning dan pink untuk memberikan kesan segar dan dimensi pada wajah.
  9. Kenakan Eye shadow dan Eyeliner untuk mempertegas garis mata. Gunakan penjepit Bulu Mata untuk melentikkan bulu mata. Atau gunakan bulu mata palsu jika perlu.
  10. Bubuhkan lipstick dengan warna cerah. Biasanya tampilan glam look menggunakan lipstick merah menyala, namun buat anda yang tidak cocok atau kurang berani menggunakan lipstick merah menyala bisa memakai alternative warna lain Pink, Maroon atau Coklat keemasan.

 MAKEUP GLAMOUR



selamat mencuba!!!!!!!

Wednesday, February 9, 2011

COME TO “WOW! PUTRAJAYA” CARNIVAL

Due to the overwhelming results from last year, “Wow! Putrajaya” Carnival has grown into a yearly event. This celebration is full of colour, excitement and fun-filled activities, showcase and exhibitions for all family members at any age.
Admission in is free.

This carnival will is on at:

Venue                       :  Farmer’s Market Lot (Tapak Pasar Tani), Presint 2 , Putrajaya
Date and Time        : 11-12 February 2011 (9:00AM to 12:00Midnight)
                                    : 13 Februaryi 2011 (9:00AM to 6:00PM)




dont forget Hot Air Ballon on saturday and sunday at 7.30-8.00am and 4.30-5.30pm!!!!! mummy pun tak sabar nak naik u all!!!!!!

ARISSYA BERSAMA LAPTOPNYA

masa mummy baru lepas mandi ..mummy mencari-cari mana la peginya arissya adriana ni...diam jer...kat umah tinggal mummy dgn dia jer..pegi ker bilik xda..pegi ke dapur xda..mana peginya kenit nie...rupa-rupanya dia di...ruang tamu...u all nak tau dia buat per?????
dia pegi kat laptop mummy ..punya la tak percaya dia tiru gaya mummy balik...klu u all semua tengok expert gilerr dia punya skill..tak tahaaaaaaaN...mummy jerittt kat dia...arissya..nak tau muka dia camner???tgk la sendiri kat bawah tu....


hooo ameyyy!

login FB yer nak!!
tgk dia pegang mouse..tak tahan!

siap berpikir lagi tu...


arissya ni buat mummy terpegun dengan terlatah dia mcm orang matang bukan usia dia sebenar!!!

ARISSYA VS MAT SALLEH (ARGENTINA)

ehmm arissya ni bukan yer tau erti takut..ikut lantak dia jer..klu dia nak marah orang ikut suka ati..klu nak berebut barang pun suka hati dia..aritu mummy bawak la si arrissya ni pegi kedai TOYS kat One Utama...so dia ni akan pergi ketempat ball o anak patung..pastu dia nampak la plak anak orang putih ni versi argentina ...(mummy da temubual mummy bdak nie) arissya berebut ball snow dgn dia..korang tau arissya bercakap bahasa ibunda yang budak tu ckap bahasa argentina dia..wahh macam ayam kampung dengan ayam belanda..hahahhah..siap lagi arissya kena tolak lagi tangan coz arissya ambil barang dia kat bicycle..hihihi




ha,aar kan mummy kata dia ikut suka jer berebut barang dgn ank orang tu! bukan reti takut!

p/s: tu la penangan D-GENIUS
There was an error in this gadget