Friday, February 11, 2011

MENGATASI DARI KULIT SENSITIF DAN BERMINYAK

Rambut berminyak menyebabkan rambut reput kerana rambut susah diatur dan membuat rambut selalu nampak kusut. Biasanya rambut berminyak sering dijumpai pada jenis rambut yang kering dan masai.

Pada enty kali ini  ada 4 solusi Cepat dan Alami membasmi kulit kepala yang sensitif dan berminyak, its sooo easy, anda bole praktekkan di rumah asalkan ada bahan-bahannya hehe...


1. APPLE CIDER VINEGAR
Apple Cider Vinegar atau Cuka Apel juga bole dibuat untuk mengubati kulit kepala berminyak. kerana Cuka Apel mengandung asam asetat, asam sitrik, asam laktat dan asam maleat yang bole menetralkan inflamasi pada kulit kepala. Biasanya cuka apel digunakan untuk anda yang memiliki kulit kombinasi. Caranya, Bilas rambut dengan cuka apel yang telah dilarutkan dengan air.

2. TEA TREE OIL
Tea Tree Oil sering dianggap ajaib untuk mengatasi masalah kulit berjerawat. Tea Tree Oil berasal dari tumbuhan yang tumbuh di New South Wales, Australia. Beberapa produk perawatan rambut menjadikan minyak ini sebagai salah satu kandungan formulanya. Gunanya agar membantu kulit kepala menjadi lebih segar dan terhindar dari jerawat. Namun jika produk perawatan rambut anda belum mengandung Tea Tree Oil, segera tambahkan beberapa tetes pada shampoo anda.

Cuba: 10587 - Tea Tree Purifying Oil dari Oriflame kat watson ada...


3. HOME MADE SHAMPOO
Cuba Shampoo hasil ramuan sendiri untuk kulit berminyak.

Bahannya adalah:
 • 1 batang aloe vera (lidah buaya)
 •  jeruk lemon segar secukupnya
 • Shampoo biasa untuk rambut normal (Dove pun okey)
Caranya:
Campurkan seluruh bahan tersebut, kemudian gunakan untuk mencuci rambut seperti biasa. urut secara lembut kulit kepala, agar ramuan dapat terserap sempurna oleh kulit kepala. Lalu, biarkan selama 5 minit. Setelah itu bilas rambut hingga bersih. Jangan lupa gunakan conditioner pada bahagian ujung rambut.

4. BAKING SODA
Manfaat baking soda adalah membersihkan minyak berlebih pada rambut. Baking soda juga menjaga pH di kulit kepala, sehingga menghindari rambut dari kelemumur.

Baking soda senang untuk digunakan, kerana kandungannya tidak membuat rambut berminyak. Justeru akan membuat rambut menjadi lembut dan minyak yang berlebih pada rambut akan berkurangan

Berikut beberapa cara menggunakan baking soda yang diterapkan ke rambut, sbb:

a. Menaburi baking soda ke rambut
 • Taburi baking soda ke akar rambut. 
 • Ratakan baking soda dengan sikat bergigi besar. 
 • Pastikan letak merata di seluruh kulit kepala. 
 • Teruslah sikit rambut sampai baking soda keluar dari rambut Anda. 
Cara ini  dijadikan sebagai solusi saat Anda mengalami "bad hair day".

b. Cuci rambut dengan baking soda
 • Campur secangkir baking soda dengan satu liter air, simpan dalam botol kemudian goncangkan campuran baking soda sebelum digunakan.
 • Basahi rambut, dan berikan campuran baking soda ke rambut anda,
 • urut rambut dan biarkan selama 15 minit.
 • Kemudian bilas rambut sampai bersih tanpa menggunakan shampo.
 • Berikan conditioner di ujung-ujung rambut.
so easy...bole buat kat rumah..tips ni mummy ambik dari indonesia..klu u all tgk pun rambut pelakon kat sana kan cantek-cantek..!!!!!!!
tinie-hotmummy

No comments:

Post a Comment