Thursday, February 10, 2011

NANY IM SORY !!!

ok ni perjalanan kami bertiga 'nany, mummy, arissya' kami nak ker damanasara jumpa customer mummy dari DCL dan nak terus ker IKEA cari balang gula nany yang katanya da mula tak cantek dimata...so masa dalam perjalanan mummy tengah drive arissya dengan nany..dorang mula-mula bergurau senda sekali arissya bagi penampar kat nany..."haaa koooo!" menyamuk mak aku! nany cakap kat arissya "mummy nanak kawan arissya" sakit tau...arissya"hooooooooo..ma....ma...(arissya panggil nany maa..ingat kan citer mummy dlu (nany close dgn arissya)...so arissya ni pandai pujuk tau...meh mummy nak tnjuk ragam dia pujuk....
nanak kawan isya......

nanny soooieeeee.......


AKU PUNYA KAMU

Selalu balik rumah mak macam biasa...tangkap arissya ..dia akan peluk mummy...daddy tersenyum jer tgk gelagat kami...pastu arissya ker dady plak..lagi la dia mengedik-gedik....da bermanja-manja dengan anak baru perasaan mak xda kat ruang tamu..tanyer angah "mak maner..." angah ckap "mak..kat belakang rumah dengan seseorang...berborak kot"...mummy pun terus jer la ker dapur...pastu dengar mak berbual dengan sesorang suara lelaki..hmm saper la palk ni yer...so mummy pegi dekat-dekat kat mak....ya alllah...tekejut beruuuk  mummy....
nak tau saper ???my ex boyfriend masa mummy lepasan SPM dlu...gile ker aper ko datang rumah aku ...dah la tu dia tido plak rumah mak aku coz alasan nak tumpang...

kepala otak ni hanya tertanya-tanya camner dia bole tahu rumah aku? kenapa dia tibe-tibe muncul ?kenapa dia datang rumah aku..mak mummy hanya kenal dia melalui gambar jer..tu pun mak mummy da buang gambar kami berdua satu album coz tak nak hubby ternampak nant dia kata apa plak..

so bila hubby datang menjenguk mak dia tanya saper laki-laki tu kat mummy..."entah...kawan angah kot" dia nak tumpang tido" errrrrrr benci betul la...jangan la dia kata pe2 kat hubby aku..mampus ...bukannya yer aper aku paling menyampah la dgn dia..mmg mumy tinggal kan dia coz dia jauh dari mummy...mummy meluat tgk muka kesian dia...makan malam pun duduk semeja...errr BENCI betul laaaa...mata dia menjeling-jeling ke arah aku...dalam hati ni meyampah beribu-ribu menyampah ...tgk muka dia..klu u all nak tau dia ikut mummy sampai la mumy da kahwin ni..dia pernah bgtau kat kawan ..aku tnggu tni janda aku nak masuk meminang..BBODDDOh tak?????

hubby asyik termenung jauh jer..biler tanya xda per-per..aku takut hubby syak lain plak...so ahad dia nak bergerak balik dia bg satu sms kat aku AKU PUNYA KAMU....!!!!

bila aku sedar-sedar rupanya aku bermimpi....hubby bangun ajak sembahyang subuh sekali...ya allh benci nyer mainan tidur macam ni...menyampah punya pasal sampai terbawak-bawak dalam mimmpi...tapi yang di sms and bgtau kawan mummy tu adalah perkara BENAR!!!!!!

TIPS MENYIMPAN BEG TANGAN BERJENAMA DAN KASUT KULIT

Warning!!!  It’s really important for a bags & shoes junkies, jika anda senang berinvestasi dengan memiliki branded bags or shoes dari Louis Vuitton, Prada, Gucci, Channel etc. or even not really expensive branded bag like Guess, Zara or Mango and many others, anda tentunya ingin MENJAGANYA agar tetap baru dan berharga bukan? Namun tahukah anda cara menyimpan dan merawatnye???

  1. Hindari menyimpan dalam beg  plastik, because akan menyerap kelembapan.
  2. Bungkus selalu beg kulit anda dalam beg kain.

  1. Isi beg tangan dengan kertas polos atau tissue untuk menjaga bentuknya agar tidak penyek/rosak.
  2. Pastikan almari beg tangan anda kering dan tidak lembab, tambahkan silica gel / perfume gantung almari untuk menghindari dari panas dan angin-anginkan beg-beg anda sebulan sekali.
  3. Beberapa brand ternama menjual pembersih khusus produknya. Tanyakan pengguna pada sales-nya.
  4. Selain merawat bahan, anda juga perlu memperhatikan retsleting. Kotoran yang terselip pada retsleting juga harus dibersihkan agar retsleting dapat bergerak mulus pada setiap saat menutup dan membuka beg,
  5. kalau anda nak nampak lagi baru anda gunakan minyak kapak coz dia membuatkan beg tangan anda (beg kulit) lagi tahan lama.

SHOEs Fact:

Selalu bersihkan kasut apabila sudah dipakai.
  1. Gunakan berus  kasut atau kain lap yg lembab (jangan mengelapnya dengan kasar)
  2. Jangan cuci atau membersihkan dengan air
  3. Angin-angin-kan hingga kering sebelum di simpan ke dalam kotaknya (jangan menjemur dibawah matahari langsung).
  4. Bila terkena basah, pastikan keringkan dulu sebelum anda menggosok atau mengelapnya, untuk menghindari dari bercalar.
  5. Jangan menggunakan Hairdryer untuk mengeringkan kasut kerana akan merosakankkulit.
  6. Pastikan box / almari kasut anda kering dan tidak lembab, tambahkan silica gel  gantung almari untuk menghindari kasut dari berbau.
  7. Untuk kasut berbahan kulit biasa, letakkan shoes wax untuk melindungi dan melembapkan kulit kasut anda.
  8. Masukan tulang penyangga kasut atau kertas bersih untuk menjaga bentuknya. Atau Gunakan shoe tree , untuk mempertahankan bentuk kasut semasa penyimpanan. Shoe tree yg terbuat dari bahan kayunya juga berguna untuk menyerap lembab dalam kasut.
9. Simpan kasut pada box transparan agar memudahkan kita mencarinya...


ORGANIZING YOUR BAGS  & SHOES STORAGE
An inspiring storage for your precious Bags & Shoes:




And the best bags & shoes closet room goes to....

Mariah Carey's
 
 

TIPS MAKEUP : MUMMY AMALKAN

MAKEUP NATURAL
Makeup natural adalah pilihan tepat untuk bekerja atau menghadiri parti pada waktu siang. Makeup yang ringan dan bebas dari foundation . Caranya:
  1. Bersihkan muka anda dengan perbersih muka (beauty treatment) dari DCL dan bilas dengan air suam/air tapis lagi elok..
  2. Kenakan toner agar wajah terasa segar.
  3. Kenakan Pelembab/krim muka yang mempunyai pelembab. Agar bermakeup wajah tidak dalam keadaan terlalu lembab, jadi wajah tidak mudah berminyak.
  4. Kenakan BB mineral (maybline) dengan warna yang paling mendekati warna kulit, Kandungan BB mineral (maybline) tidak sepekat foundation, sehingga lebih mudah untuk sapu.
  5. sapukan bedak tabur (loose powder) dari elinto/mac better coz mummy mmg buat tak bertompak dan berat pada muka.
  6. Aplikasikan blush on(elintao yang memunyai 5 tone), kibaskan  terlebih dahulu sebelum mengaplikasikannya pada pipi untuk mengontrol tebalnya blush on. Pastikan warna blus on tidak terlalu terang atau pun terlalu pucat.
  7. Sapukan Lip Gloss untuk menambahkan kesan segar.
 Makeup natural

MAKEUP GLAMOR

Bergaya glamor bukannya  harus selalu memakai foundation tebal.
  1. Bersihkan muka anda dengan perbersih muka (beauty treatment) dari DCL dan bilas dengan air suam/air tapis lagi elok..
  2. Kenakan toner agar wajah terasa segar.
  3. Kenakan Pelembab/krim muka yang mempunyai pelembab. Agar bermakeup wajah tidak dalam keadaan terlalu lembab, jadi wajah tidak mudah berminyak. 
  4. Kenakan make up base agar bedak dan blush on menempel lebih sempurna dan tahan lama. Jika memungkinkan, pilih yang mengandung sedikit shimmer agar wajah anda nampak cantik dan  berkilau.
  5. Gunakan concealer untuk menutup noda-noda di wajah, tepuk-tepuk menggunakan jari untuk meratakannya.
  6. Pilih bedak berbentuk pressed powder, bukan loose powder. Pressed powder akan memberi hasil sedikit lebih tebal dari loose powder, dan akan membantu menutup noda wajah lebih baik. Gunakan spons dengan kualitas baik untuk hasil yang halus dan merata.
  7. Aplikasikan blush on, kibaskan kuas terlebih dahulu sebelum mengaplikasikannya pada pipi untuk mengontrol tebalnya blush on. Pastikan warna blus on tidak terlalu menor atau pun terlalu pucat.
  8. Tambahkan illuminizer atau shimmering pearl powder untuk menyempurnakan riasan anda. Kenakan pada semua tulang menonjol di wajah anda (tulang pipi, tulang hidung, dahi dan dagu). Pilih yang warnanya coklat keemasan atau bronze jika ingin tampilan sexy atau pilih yang memiliki warna hijau, ungu, kuning dan pink untuk memberikan kesan segar dan dimensi pada wajah.
  9. Kenakan Eye shadow dan Eyeliner untuk mempertegas garis mata. Gunakan penjepit Bulu Mata untuk melentikkan bulu mata. Atau gunakan bulu mata palsu jika perlu.
  10. Bubuhkan lipstick dengan warna cerah. Biasanya tampilan glam look menggunakan lipstick merah menyala, namun buat anda yang tidak cocok atau kurang berani menggunakan lipstick merah menyala bisa memakai alternative warna lain Pink, Maroon atau Coklat keemasan.

 MAKEUP GLAMOUR



selamat mencuba!!!!!!!
There was an error in this gadget