Wednesday, February 2, 2011

PETUA RAMBUT GUGUR

ok u all .. kali ni tips berkenaan rambut gugur..Klu cite pasal rambut gugur jangan cakap..rambut mummy ni teruk sangat gugur nyer...mummy tgk la OPRAH dan doctor ods memberi tips berkenaan rambut gugur..cuba u all tarik rambut dari pangkal rambut ke hujung rambut berapa bnyak rambut gugur...punca-punca rambut gugur adalah:-

Punca Rambut Gugur :-


Melahirkan anakSelepas seseorang wanita melahirkan anak, pusingan rambut akan memasuki fasa berehat yang agak lama. Dalam masa itu fasa keguguran rambut akan terjadi dalam tempoh 2 hingga 3 bulan. Dalam tempoh dua hingga tiga bulan, sesetengah wanita mengalami keguguran rambut yang banyak. Dalam masa 1 hingga 6 bulan ia akan pulih.

* Penyakit tiroid
Kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau pasif juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

* Demam, jangkitan dan selesema yang serius
Selepas empat minggu hingga tiga bulan demam yang serius, seseorang mungkin terkejut melihat rambut gugur dengan banyak. Namun keguguran rambut ini akan pulih seperti sediakala.

* Protein yang tidak seimbang dalam pemakanan
Amalan diet yang tidak seimbang dengan tidak memakan protein atau tabiat pemakanan abnormal.

* Ubat-ubatan
Sesetengah ubat-ubatan boleh menyebabkan keguguran rambut untuk sementara waktu. Ubat-ubatan terdiri daripada penyakit gout, artritis, kemurungan, masalah jantung, hipertensi dan ubat mencairkan darah (coagulant). Pengambilan vitamin A secara berlebihan juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

* Rawatan kanser
Sesetengah rawatan kanser akan menyebabkan sel-sel rambut terhenti membahagi yang mengakibatkan rambut menjadi nipis dan mudah terputus apabila ia keluar dari kulit kepala.




so penyelesaian rambut gugur doktor ods bgtau senang sahaja...beli penapis arang yang kecik berwarna putih..masukkan kedalam bekas air paip bilik air . lagi satu tips guna syampu mesti da perapi dan stim rambut sekali..
tapi mummy banyak makan samplemt Q-she untuk mengurangkan rambut gugur dan menyuburan rambut dan minyak rambut dari DCL.

SELAMAT MENCUBA!

BERSAMA USTAZAH NOT SOOO EASY

Allah tidak menjanjikan hidup ini tidak pernah susah

Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (Demikianditerangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).

Jika sekiranya kawan-kawan ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada kawan2 yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW 'Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat'. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :

1) Sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak-anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.


PILIH KAWAN KER?

      Maaf la klu mummy post ni ada buat some one tersinggung..tapi mummy lagi terasa apa yang dorang kata...bukannya per klu mummy da kata lupa mmg betul-betul lupa.. memag la salah mummy lupa nak PERGi rumah pengantin kawan mummy..but im say sorry but da plak nak jadi nasi tambah untuk menyakitkan hati mummy...mummy betul-betul kecewa la bila kata mummy pilih kawan..pe ke hal nya mummy nk pilih kawan..semua kawan sama jer bg mummy..xda sape pun bg mummy special kecuali anak, hubby n my mum kott..so pagi ahad mummy dah pun hantar hadiah kat pengantin tu sebagi minta maff so klu nak mengata lagi tak tau la..so pada sesiapa yang menyibuk-yibuk hal orang ni minta-minta insaf la..lagi banyak korang perli-perli mummy  tak kira la nak ckap on FB o ckap2 on perli pada mummy lagi murah rezeki mummy...

   maz selamat pengantin baru...wei ampun bangat2...aku lupa ler...da kul 12 pm mak aku call br aku ingat..masa tu ak kat zoo da..huuuhu...waiting my present k....
H Hadzreen Hizer ko memanjang tak ingat! aku punye kenduri pun tak ingat!!!
   Mazlina Basir yela 2..wt2 lupe..sape la aku kn..ko kn pilih kwn..xpela tini..aku ingat..

Hadzreen Hizer ohhh jgnmerajuk pengantin baru tak boleh merajuk2.takpe maz tak ada rezeki.nanti kau dpt anak dia dtg la...
Mazlina Basir x mrajuk la..xkisah pn..tau sgt dh prangai die..
Norhatini Idris merajuk ni( aku tak pilih kawan tau,..) masa azrin tu ak tgh pregnant mmg btl2 lupa..n maz mmg aku lupa sgt2... maz tnggu hadiah aku sent kat umah ko minggu ni k...(ak tak pilih kwn ) aku mmg lupa sgt2...(sorrry 4 everthing)
Mazlina Basir xkisah la..sje gurau2 ngn ko benda dh lpas pn..:) klu nk bg hadiah bagi besau ckit..huhu
 Norhatini Idris ok waitt 4 my present!
Hadzreen Hizer yolahhhh tu
Norhatini Idris pe2 la zerin......

bg mummy da lali kena buli mcm ni..mmg da bnyak kali pun asyik di fitnah n buli dgn kawan-kawan dari sekolah lagi! tak kira la kena ejek, kawan-kawan singkirkan dari group o kat university sekalipu or opisss..tak kesah..yang penting klu kita tak bersalah orang tu akan datang kat kita balik minta maaf! so  mummy mmg da tak heraannnn dengan kawan-kawan punya perangai!

p/s klu  dia tak datang kenduri orang tak da plak orang lain nak protes dia..dia ni mmg kaki penyibuk kott...hihihihi



<><>
<>
<><>
memory frenz school

  
elly i really miss u and love frenz ever..paling i sayang my frenz



my lovely frenz from University biler la nak makan-makan lagi ni rumah aku



ni kawan hubby..sangat-sangat baik akak ni..macam-macam bole kongsi pasal anak..

MAC ni da happy frenz ship day kan?
There was an error in this gadget