Wednesday, February 2, 2011

PETUA RAMBUT GUGUR

ok u all .. kali ni tips berkenaan rambut gugur..Klu cite pasal rambut gugur jangan cakap..rambut mummy ni teruk sangat gugur nyer...mummy tgk la OPRAH dan doctor ods memberi tips berkenaan rambut gugur..cuba u all tarik rambut dari pangkal rambut ke hujung rambut berapa bnyak rambut gugur...punca-punca rambut gugur adalah:-

Punca Rambut Gugur :-


Melahirkan anakSelepas seseorang wanita melahirkan anak, pusingan rambut akan memasuki fasa berehat yang agak lama. Dalam masa itu fasa keguguran rambut akan terjadi dalam tempoh 2 hingga 3 bulan. Dalam tempoh dua hingga tiga bulan, sesetengah wanita mengalami keguguran rambut yang banyak. Dalam masa 1 hingga 6 bulan ia akan pulih.

* Penyakit tiroid
Kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau pasif juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

* Demam, jangkitan dan selesema yang serius
Selepas empat minggu hingga tiga bulan demam yang serius, seseorang mungkin terkejut melihat rambut gugur dengan banyak. Namun keguguran rambut ini akan pulih seperti sediakala.

* Protein yang tidak seimbang dalam pemakanan
Amalan diet yang tidak seimbang dengan tidak memakan protein atau tabiat pemakanan abnormal.

* Ubat-ubatan
Sesetengah ubat-ubatan boleh menyebabkan keguguran rambut untuk sementara waktu. Ubat-ubatan terdiri daripada penyakit gout, artritis, kemurungan, masalah jantung, hipertensi dan ubat mencairkan darah (coagulant). Pengambilan vitamin A secara berlebihan juga boleh menyebabkan keguguran rambut.

* Rawatan kanser
Sesetengah rawatan kanser akan menyebabkan sel-sel rambut terhenti membahagi yang mengakibatkan rambut menjadi nipis dan mudah terputus apabila ia keluar dari kulit kepala.
so penyelesaian rambut gugur doktor ods bgtau senang sahaja...beli penapis arang yang kecik berwarna putih..masukkan kedalam bekas air paip bilik air . lagi satu tips guna syampu mesti da perapi dan stim rambut sekali..
tapi mummy banyak makan samplemt Q-she untuk mengurangkan rambut gugur dan menyuburan rambut dan minyak rambut dari DCL.

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment