Thursday, November 21, 2013

SAHABAT


Hopefully bersama-sama tanpa ada dugaan kebencian sesama kite.
cantik bersama, makan bersama... luahan hati dan duka bersama (mengumpat pun bersama hehehhe)..

Tuesday, November 19, 2013

bIDADAri DCL



salam semua, saya suka share tentang kebaikkan bidadari. saya makan masa lagi sebulan nak kahwin.. dulu memang tak tau berkenan produk ini.. dulu saya kan muka berjerawat, keputihan dan muka kusam...

bile dah naik pelamin alhamdulilah jerawat semua hilang...tu satu hal..produk dari DCL gak tu,,...bole tgk kat post produk kesihatan...
bile pantang pun saya guna produk dcl...bole tgk post pantang saya..

so bile dah kawin suami sentiasa senyum.. bukan nak bangga atau nak cerita kotor ke apa...tapi nk share tentang kesihatan dan kebaikkan yang saya dapat...

badan saya sihat, keputihan tiada, period saya 7 hari cantik jer..period teratur, saya rasa tenaga, muka saya berseri-seri, dan maintain badan...

saya suka sebab jamu yang telah telah di adun dan terasa madu..mmg sangat sedap...

setakat ni saya makan dari 2007 hingga kini belum pernah bertukar produk..sebab saya rasa produk ini banyak membantu dirii saya dan terbukti pun


...
bab anak ( boleh tgk post saya anak genius menggunakkan produk dcl jugak)...



Thursday, November 14, 2013

BAKING CAKE : Red Velvet Forest Cake







try nak buat kek..so try resepi nie..kek nie sedap bangat..sebab ala-ala forest kek... so pada tuan punya resepi tq...mummy just ambik terus resepi tuan blog ni..xda edit pong....

BAHAN BAHAN
(18cm-20cm)
Strawberry Sponge Cake
bahan A
3 biji kuning telur
100g gula kastor
120g tepung kek
50ml minyak masak/jagung
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil baking powder
bahan B
1 sudu besar serbuk koko
120ml air suam
2-3 sudu kecil pewarna merah (ABM guna yg cair)
2 sudu kecil perasa strawberry
bahan C
3 biji putih telur
60g gula kastor
1 sudu kecil lemon juice
Simple Syurp
50ml air suam
1 sudu besar gula
Frosting dan Lain-lain
100g cream cheese (dilembutkan)
300ml whipping cream
25g gula kastor
150g jam strawberry
Buah cherry secukupnya
CARA CARA
Panaskan oven 170c
Strawberry Sponge cake
1. Satukan tepung, baking powder dan soda bikarbonat. Ayakkan. 
2.Masukkan kesemua bahan A kedalam mangkuk termasuk bahan di step (1) tadi. Guna whisk tangan (manual) sehingga sebati.
3. Campurkan kesemua bahan B dan masukkan kedalam adunan di step (2) tadi. Whisk kan sebati. Ketepikan.
4. Untuk bahan C, sediakan mangkuk lain. Putarkan putih telur sehingga berbuih. Masukkan jus lemon. Putarkan. Kemudian, masukkan gula sedikit demi sedikit. Gunakan kelajuan maksima sehingga mencapai stiff peak (kalau terbalikan mangkuk, putih telur tak tumpah). 
5. Masukkan separuh putih telur kedalam adunan di step (3) tadi. Kaup balik adunan. Kaup ala kadar je. Kemudian, masukkan adunan tersebut kedalam adunan lebihan putih telur. Kaup balik lagi sehingga sebati. JANGAN kaup terlalu kasar atau lama. Kaup slow2 je. Masukkan kedalam loyang. Bakar didalam oven yg dipanaskan tadi selama 50 minit. Jika dah 50 minit, cucuk lidi ditengah2 kek. Kalau lidi tu keluar dengan bersih, tak de cecair adunan lagi, bermakna, kek telah masak. Kalau belum, bakar lagi.
6. Sejukkan diatas redai sepenuhnya sebelum dipotong.
Simple Syrup
1. Satukan kesemua bahan dan kacau sehingga gula larut. Ketepikan.
Frosting
1. Putarkan whipping cream dan gula sehingga berbuih. Kemudian, masukkan cream cheese dan putarkan sehingga cream kental (soft peak). Ketepikan
Penyediaan
1, Jika kek dah sejuk, potong kepada 3 bahagian. Setiap bahagian yg dipotong hendaklah disapu dengan simple syrup tu supaya kek kekal moist. (Jika ada bahagian yg tak cantik, potong bahagian tersebut. Bahagian yg tak cantik tu boleh dipotong kecik2 untuk hiasan ditepi2 kek)
2. Diatas lapisan pertama, letakkan sedikit cream cheese frosting dan ratakan. Paipkan strawberry jam diatasnya. Sandwich kan dengan lapisan kedua. Buat kaedah yg sama juga. Setelah selesai, tutup dengan lapisan ke3. Cover keseluruhan kek dengan cream cheese frosting. 
3. Dibahagian tepi kek boleh letak apa2 yg suka. ABM letak hirisan kek yg tak cantik tu kat tepi kek. Pastu, letakkan cherry diatasnya untuk menampakkan kek tersebut ala2 kek black forest. Lebihan jam strawberry boleh dipaipkan diatas kek. Siap! Sejukkan seketika didalam peti ais sebelum dipotong.
nie mummy punya...muahahahahha...ok la...buat dan sekejap jer abis...
Try membuat kek marble ..ok jadi gak..

Try untuk buat BIENETTA..o memang sedap dan mudah...

Try chesse kek..oh tak jadi...so tak payah tunjuk yer...

Nuttela kek..sedap gak...just guna microwave jer kot...

Try Buat Coklat kek moist bangat....
ok la kan dari tak jadi...sekarang nie asyik mencuba berkenaan tentang kek.. mummy buat sebab anak-anak suka makan kek..hehehhe

THE END

Luahan Hati : anak oh anak

salam semua,

ESYA:

pagi tadi saya baru jer memarahi esya dengan agak keras.. dia dah menggosokkan mata nk nagis maybe dia pendam jer masa mummy membebel dr rumah smp sekolah..hantar ke sekolah tadi pun suru dia turun kereta sendiri.. selalu nya saya hantar smp depan pintu.. hari ini saya tengok esya gosok mata sebak nak nagis masa hantar tadi..mmungkin dia nk mummy dia pujuk..sorry mummy terpaksa ajar kakak sikit supaya hormat masa ..dan jangan belajar banyak alasan. .


 minggu nie esya nampak sedih dan murung kebelakangan nie,... saya mula syak dia mula rindu kat daddy dia...daddy skg dah kerja 12 jam non stop, dan masa esya bangun tido, daddy dah pegi kerja , bile  malam esya dah tido, daddy baru balik rumah buatkan esya tak bermain, mengadu dan manje dengan daddy dia.. bile tgk esya menangis tibe2 bile tanye esya kata xda pe2... mummy bole rasa kakak rindu dengan daddy... semalam daddy peluk kakak, esya mula kata "mummy , pagi tadi daddy peluk esya" "mummy, baju esya bau minyak wangi daddy la mummy"alahai sian dia.. nampak sangat dia rindu kat daddy dia...


The End..hehheheheh "sayu hati sebab Fist time marah esya tak pujuk balik...esya punya sebak tu buat kita sayu hati" kalau ualls nak tau dia punya mulut macam orang tua.. pandai bercakap dan pandai simpati" aisyhhh nasib la airil tu xpandai beremosi mcm kakak...lagi luluh la hati nie dengan perangai anak2...mummy sayang sangat la dengan anak-anak..tak terhingga sayang nye nak di katakan...

Jangan Cintai seseorang setinggi langit, kerana langit boleh berubah,
jangan cintai seseorang sedalam lautan, kerana lautan boleh surut,
cintai lah seseorang sebesar kuku, walaupun kecil, walapun di potong ia akan tetap tumbuh kembali.


 anak oh anak...







Wednesday, November 13, 2013

arissya turn 4 "happy birthday"


Pada 6 November 2013 (Rabu) adalah hari jadi arissya yang ke 4 tahun.. kali ini mummy buat celebration di tadika arina. arissya happy sangat sebab ramai kawan-kawan menyanyikan lagu untuk esya.(mummy sedih la kakak bile kwn2 nyanyi untuk kakak..anak mummy da besar sekarang). pagi-pagi dah suru mak masakkan pulut kuning berserta kari daging untuk kawan-kawan...mummy belikan kentang, nugget, hotdog, gula-gula, biskut dan keropok.. save sikit..hihhihi...but pe2 pun anak mummy happy sebab dapat dua kek.. satu beli da satu lagi mummy try buat and sambut kat umah mak ...hihihihihi



gambar paling sweet 4 year esya.


meh suap sikit kat anak mummy

anak mummy cantik sangat .happy mummy tengok muka anak mummy..
arissya happy dapat hadiah dari teacher arina.
kakak dan adik tiup kek sekali.. adik nanti mummy buat kek CAR untuk adik...hehehhe (berangan tu penting)

hihihihi kek kanak-kanak yer. harap maklum.
Now she 4 Years Old. esya dah pandai mengeja, mengaji dan membaca buku english. moga akhlak terpelihara yer sayang. LOVE YOU esya . Esya sekarang pandai jaga adik, pandai jaga hati adik, pandai mengalah, pandai menyanyi, pandai menjawab dengan kata-kata yang buat mummy sentap..(hehehhehe) "mummy bile esya tanye mummy kena la jawab saya" jangan la diam aje"..muahahahah....





mummy love u,
 November 2013.




There was an error in this gadget