Friday, January 21, 2011

INFO AGAMA BERSAMA USTAZAH SO EASYYY

TIPS UNTUK KITA BERSAMA....

Saya dapati ramai di kalangan kita menggunakan lafaz "MasyaAllah"
ketika berhadapan dgn situasi yang tidak disukai atau tidak elok , contoh
ketika terlihat gambar2censored atau bila anak2 kita buat perangai nakal.

Sebenarnya istilah "MasyaAllah" bermaksud ALLAH THE ALMIGHTY
atau ALLAH YANG MAHA AGUNG .

Mengikut buku "What Do Say" by Kathyn Abdullah,  kita menggunakan istilah
"MasyaaAllah" bila kita melihat "something nice"  seperti melihat bayi/
kanak-2 yg comel, ketika menjamah makanan yang sedap,  terbau
wangi-wangian dan sebagainya.

Jadi pengunaan MasyaAllah  ketika berhadapan dgn situasi yg tidak
elok  adalah salah dan tidak digalakkan Yg patut kita lafaz ialah
"Astagfirrullahhalazim"  (Aku memohon ampun kepadamu Ya Allah)
ataupun   "Innalillah"  (Kepada Allah kita kembali).


INFO AIR ASIA

u ALL ....sekarang ni da promosi untuk JULAI-DISEMBER tiket murah-murah !!!! so per lagi ...pegi book sekarang..mummy da pun boOk ....insyallah mummy akan ker KK untuk percutian bersama family....

PIC..TNGGU K.. SO cepat!!! Cepat!!!! Pegi book....!!!!!! http://www.airasia.com/

KECEMASAN

Arissya Di Hospital

Masa  pertengahan bulan 12 2010 aritu arissya di masukkan ke hospital...coz arissya susah bernafas..demam panas...pada pukul 3.00 am da 2 hari arissya da tak sehat..tapi mummy bawak arissya ke klinik swasta dan di klinik kerajaan..dia 2 hari asyik menangis mlm, badan panas, siang pun tak tido n kurang susu dan selalu muntah n cirit...hari ke tiga 1.00am arissya menangis lagi tgk dia da tarik nafas satu per satu...allahhuakbar..takutnya..tuhan sahaj yang tahu hati seorang ibu ini..kebetulan masa tu duduk di rumah nanny arissya ..hubby, nany  and mummy pegi ke hospital Selayang . arissya terus masuk ke tempat Wad kecemasan.
Mula-mula kena ambik oksigen sahaja kerana kurang oksigen..selepas ambik darah dan x-ray..doctor arahkan arissya di tahan ke Wad kanak-kanak tahap 2 (maksudnya sederhana kritikal la tu..) sepanjang 4 hari kat hospital..tangan arissya dimasukkan jarumm..allah lagi la mummy sedih..arissya menangis minta tolong (mummy nanak..auuuu...huhuhuhuh) oksigen sentiasa di pasang di hidung dan   2jam sekali di beri gas untuk asma.
Doctor bgtau mummy arissya da jangkitan paru-paru dan oksigen dalam badan terlampau rendah..so dalam rawatan arissya sentiasa kena menggunakan Pam asma setiap hari kerana paru-paru sensitif.a.k.a ASMA ... sampai hari ini arissya memerlukan gas setiap hari bg paru-paru dia kuat skit...

baru dapat tido dengan lena
jarum di dalam tangan.sebab tu la berbalut

cian anak mummyyyy

gas oksigen diberikan kepada arissya setiap 2 jam sekali
gas sentiasa kena pakai..24 hour ..


U all da petua tak nak hilangkan asma...: ada orang bg tips kat mummy suru makan Hati kambing yang fresh mkn mentah-mentah...hmmm???

ARISSYA PUN BERTUDUNG?

Nak ke taknk..mummy nak kongsi gak...muka arissya klu pkai tudung camner..aritu kami sibuk la pilih-pilih tudung kat kedai pastu nanny arissya nmpak ank tudung..nanny kata esya comel ni klu pkai tudung..so kami beli lah..jom layan pic ni..hihihihihihi
v
v
v
v
v
V
V
V
V
V
gambar ni masa arissya nak pergi kenduri jenazah,...boleeee





There was an error in this gadget