nak share berkenaan hari raya haji aritu, kali ni kami bergotong-royong kat rumah mak mummy.. kali nie tak tumbang lembu sebab tahun lepas dah tumbangkan 3 ekor sekali (ponat tak terkata). tahun ni kami punya menu buat lemang sendiri, buat dodol sendiri, rendang dan buat kenduri doa selamat. selama 3hari 3 malam nak buat persiapan semua..(memang penat meroyan la kan...)
jom layan...
|
nie masa santan baru nak masak...memang sonang la kacau..percaya tak i yang perah santan untuk buat dodol nie 108 biji kelapa,... |
|
Dodol mula nak masak..dari pukul 1 petang sampai la kul 830 malam baru siap dodol masak. |
|
nampak tak gambar atas sekali tu..tu makanan tradisi bengkulu..BERBOTOK..daun keladi salut inti kelapa dan isi ikan..memag sodap.. |
|
Rendang ayam kampung.. |
|
Lomang lemak berkrim perahan santan dari i jugak sebanyak 80 biji kelapa..bagi 150 batang lemag. |
|
akhir sekali kami sembahyang jemaah magrib dan isyak bersama dan tadbir bersama saudara-mara ...pastu makan dan bawak bekal masing2.. |
No comments:
Post a Comment